PAUL SEESINK ( Dordtse Rotterdammert )

de zin van het leven toont zich in de anderSeesink in retrospectief; mijn achtergrond

'Je weet pas echt wie je bent als je je achtergrond kent.'

auteur onbekend 

 


De naam
De Spaans-Engelse oorlog was nog maar net voorbij en Maarten Harpertszoon Tromp was pas 7 jaar, toen mijn stamvader Gerlich (Geert) Vogel in 1605 te Gerdringen werd geboren. Bij zijn huwelijk brak hij met de gewoonte dat de vrouw de geslachtsnaam aanneemt van de echtgenoot. Hij  trouwde in 1630 met Derske Sesinck, ging bij haar op boerderij Seissink wonen en nam Derskes achternaam aan. Vanaf dat moment ging zijn nageslacht verder door het leven met de naam Sesinck. Die naam komt in veel varianten voor in de Gelderse Achterhoek. De verschillende, inconsequente schrijfwijzen van de familienaam zouden nu als fout worden aangemerkt. De verklaring zou echter gezocht kunnen worden in een tijdgebonden eigenzinnige schrijftrant. Er waren toen nog geen spellingregels.

Op oude topografische kaarten treffen we onder Varsseveld, naast boerderijen met die naam, ook de naam aan in woordsamenstellingen: Het Goet Seesink, Seesincks Bosch, Seesinkmolen, Seesinkbeek, Seesinksloot en Seesinkvloetstraat.
De voornaam van mijn stamvader Gerlich verraadt de Duitse afkomst van de familie Vogel. Zijn vader, mijn stam-grootvader 'Joncker' Willem Vogel *1570 - †1664, werd geboren in het Duitse Emmerich en verhuisde in 1602 naar het landgoed De Wilt in Gendringen.

Hoogvliet - Rotterdam
Dat ik Rotterdammer ben en niet in de Achterhoek ben geboren komt door mijn oudvader Jan Seesink *1769-03-05. Mogelijk zag hij geen heil meer in het boerenleven in de Achterhoek. In elk geval moet hij goede redenen gehad hebben om in die politiek woelige tijd naar het economisch betere Westen te gaan. Rond 1800 trok hij naar het dorp Hoogvliet. Het zal, mee door de handelsoorlog van Napoleon met Engeland, een armoedige tijd geweest zijn. Daar in Hoogvliet heeft Jan als timmerman in zijn levensonderhoud voorzien. Hij trouwde in Rhoon met Maria Geeve en overleed in Hoogvliet op 18 oktober 1861.
Feitelijk ben ik dus een Rotterdammert met een westerse migrantenachtergrond.

Leuk detail; niet veel mensen kunnen met mij zeggen dat zij als 5,5-jarige aanwezig waren bij het huwelijk en de receptie van hun opa. Nadat mijn grootvader Laurens Arnoldus Seesink * 1876 - † 1966 twee vrouwen had overleefd, trouwde hij, na een tip van zijn halfbroer, op 09 juli 1942 in Rotterdam-Zuid met Johanna Overbeek. Hij kende haar nog van school. Mijn opa ging bij Antje wonen, in het dijkhuisje aan de Albrandswaardsedijk 211 in Rhoon.

Er loopt een optocht door de tijd
De familie Seesink-van der Pluijm, twee van mijn ooms en - zeker niet op de laatste plaats - mijn neef Cor Seesink
*1941 - †2021, hebben veel genealogisch onderzoek gedaan. Dat speurwerk gaat 14 generaties terug tot en met mijn stamoudgrootvader Hubert Vogel (Voegell), *1371. Hij was in 1429 Bürgermeister von Emmerich, een hanzestad van het toenmalige Hertogtum Kleve.

Mijn neef heeft zijn verhaal achter de Seesink-stamboom in 2013 voor het nageslacht opgetekend in zijn boek 'Er loopt een optocht door de tijd'.Aantal bezoekers die deze maand deze pagina bezochten:

0002